Diabetes

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Dit kan twee oorzaken hebben: ofwel maakt het lichaam onvoldoende insuline aan, ofwel is de geproduceerde insuline onvoldoende werkzaam. In beide gevallen kunnen de cellen onvoldoende suiker (glucose) opnemen, waardoor het zich ophoopt in het bloed. Deze situatie noemen we diabetes mellitus of suikerziekte. Er bestaan verschillende types diabetes zoals type 1, type 2 en zwangerschapsdiabetes. De meest voorkomende vorm is type 2 diabetes en kan zich over jaren heen ontwikkelen. 


Diabetes kan zowel op korte als op lange termijn leiden tot bepaalde complicaties. Daarom is een goede behandeling van groot belang.  

Behandeling

image24

Als je te horen krijgt dat je diabetes hebt, komt er plots heel veel op je af. Wellicht zit je met heel veel vragen op dat moment. Al goed hoef je hier niet alleen door te gaan en kan je rekenen op je behandelende arts, eventueel een diabetesverpleegkundige, de diabetes liga,... en ook op mij als diëtiste en diabeteseducator. Elk vanuit onze discipline kunnen we je helpen om je diabetes onder controle te krijgen en er mee te leren omgaan in je dagelijks leven.


Een goede behandeling bestaat uit een combinatie van een gezonde en gevariëerde voeding, voldoende beweging en eventueel medicatie. 


Als diëtiste zal ik u informeren over wat diabetes is, wat de mogelijke complicaties kunnen zijn, wat de relatie met de voeding is en hoe dit persoonlijk voor u toe te passen. Indien nodig zal ik je ook begeleiden naar een gezond gewicht. 

Tarieven

Voor iedere persoon met diabetes wordt een jaarlijkse tegemoetkoming voorzien voor minstens 2 consultaties van 30 minuten bij de diëtist. Om hier recht op te hebben dien je over een voortraject te beschikken of opgenomen te zijn in het zorgtraject diabetes. Je dient hiervoor wel een voorschrift van de behandelende arts mee te nemen. Ben je in behandeling in de diabetesconventie, dan kan je gratis de diëtist van het diabetescentrum raadplegen. 


Indien u in een Zorgtraject zit en nog geen educatie van de diabetesverpleegkundige heeft gekregen, kan u recht hebben op meerdere educatie-sessies bij mij:  5 sessies/jaar en éénmalig 5 bijkomende sessies in het eerste kalenderjaar. 


Vaak zijn er ook extra tegemoetkomingen vanuit de aanvullende ziekteverzekering van het ziekenfonds. Informeer ernaar bij je behandelend arts en/of ziekenfonds.