Voeding bij Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

image4

Het Prikkelbare darmsyndroom is een steeds meer voorkomende aandoening. Zo'n 15 à 20% van de bevolking heeft te kampen met PDS. De symptomen zijn bijvoorbeeld winderigheid, een opgeblazen gevoel, krampen, buikpijn, een opgezette buik, een wisselende ontlasting, vermoeidheid, etc.


De oorzaak is niet helemaal gekend; er is geen anatomische oorzaak waardoor de diagnose vaak moeilijk te stellen is. Zo zijn er meestal al wat behandelingen of doktersbezoeken geweest, met wisselende resultaten.

Het laag FODMaP-dieet kan hier echter een oplossing bieden. Zo'n 75% van de mensen met PDS hebben een duidelijke verbetering van de klachten door het volgen van het laag FODMaP-dieet. 

Hoe zit het in elkaar?

FODMaP staat voor een groep van korte ketenkoolhydraten die voorkomen in specifieke voedingsmiddelen en die moeilijk verteerd worden. Deze komen onverteerd in de dikke darm en gaan daar gisten, water aantrekken en gas vormen. Dat resulteert dan in de uiteindelijke klachten. 


Met het laag FODMaP-dieet gaan we achterhalen welke specifieke groep(en) uit de FODMaP's voor jou klachten geeft. Dit gebeurt in 3 fases: 

  • De eliminatiefase (weglaten van alle FODMaP-rijke voedingsmiddelen), 
  • De herintroductiefase (stap voor stap voedingsmiddelen opnieuw uittesten) en
  • De stabilisatiefase (werken naar een blijvende controle van de klachten).

Belangrijk hierbij...

...is om te weten dat dit dieet TIJDELIJK is. Het is de bedoeling om te achterhalen waar jij specifiek klachten van krijgt om die persoonlijke triggers nadien te vermijden of te beperken en daarnaast terug een gewone en gevarieerde voeding in te bouwen. 


Aangezien het dieet redelijk complex is, is het aanbevolen om het te volgen met de begeleiding van een erkende diëtist. Ook mag het enkel gevolgd worden door mensen met het prikkelbare darmsyndroom, gediagnosticeerd door een gespecialiseerde arts.